Cargo kolo je svoboda a každodenní radost z pohybu a pobytu venku, říkají Zuzana a Tomáš, majitelé Urban Arrow Family

Zuzana  a Tomáš z Ostravy mají dvě děti, žádné auto a jedno nákladní elektrokolo Urban Arrow. O jejich životě s cargo kolem jsme si povídali v dalším pokračování seriálu Příběhy a zkušenosti majitelů cargo kol.

Jaké cargo kolo máte a jak dlouho?

Máme Urban Arrow Family, jezdíme na něm od srpna 2023.

Rodiče s cargo kolem Urban Arrow Family 1

Co vás přimělo k nákupu nákladního elektrokola?

Během studií na vysoké škole jsme oba absolvovali studijní a pracovní Erasmus pobyty v Dánsku a Holandsku, tam jsou cargo kola nedílnou součástí života spousty rodin. To byla naše prvotní inspirace, že si něco podobného jednou pořídíme i tady v ČR. 

Po přestěhování do Ostravy, narození druhé dcery a nástupu té starší do školky (teď naše děti mají 1 a 3 roky) jsme byli nuceni řešit více naši mobilitu. Bydlíme v bytě v centru města (téměř vše je dostupné pěšky) a když potřebujeme, máme možnost si auto půjčit. V každodenním životě auto ale dlouhodobě nepotřebujeme. Jak bylo zmíněno výše, nákup nákladního kola byl tak nějak vždy přítomný v našem dlouhodobém plánu. Díky možnosti si jej u CargoBikeDaddy půjčit a vyzkoušet a díky jejich radám a ochotě jsme nakonec vyhodnotili, že není na co čekat, protože právě s malými dětmi dává cargo kolo největší smysl. Ať už se jedná o znásobení rádiusu, kam se dá za rozumný čas s dětmi dopravit, o nové možnosti výletů do přírody nebo o další možnosti uspávání, když nic jiného nefunguje. 

Jak často kolo používáte a kam nejčastěji jezdíte?

Kolo používáme každodenně. Vozíme dceru do školky, která je vzdálená cca 9 km od centra Ostravy. Teď i vedle vlastní dcery zavážíme ráno ještě syna kamarádky. 

Co vám cargobike do života přinesl, jaké jsou největší bonusy jeho vlastnictví?

Bydlíme teď v Ostravě 1,5 roku a díky našemu rodinnému kolu jsme mnohem rychleji poznali jak město, tak jeho okolí. Často jezdíme na kole do Ostravy Poruby, testujeme nové trasy a poznáváme čtvrti města, kam bychom se za normálních okolností nedostali. To nás jako architekty hodně baví, město se fakticky zmenší a cíle jsou o hodně blíž. 

Jako velkou výhodu vnímáme to, že naše děti jsou díky kolu častěji venku a uvědomují si tak změny ročních období. Jak se celkově mění příroda a co kdy roste. Díky tomu, že na rozdíl od auta je možnost kdykoliv a skoro kdekoliv se zastavit, s dcerou často sbíráme luční květiny. Z toho se stal už takový náš rituál s cestováním na cargokole spojený. Bonusem je, že po cestě do školky potkáváme bažanty, srnky nebo koně.

Cargo kolo Urban Arrow Family v akci

Je něco co vám na vašem nákladním kole nevyhovuje nebo co vás omezuje?

Cargo kolo nám zatím přineslo jen samá pozitiva.

Máte nějaké extra vybavení, které považujete za nezbytné a doporučili byste jej ke  cargo kolu pořídit?

Rozhodně je to střecha. My máme na našem Urban Arrow Family dražší Raincover PLUS kvůli autosedačce pro mladší dceru. Je to také nutnost, když chcete vyzvednout dospělého kamaráda na vlakovém nádraží a zrovna prší. Do cargokola se vejde on i kufr. 

Kde a jak kolo skladujete / parkujete?

Kolo parkujeme na ulici přikryté plachtou. 

Jak řešíte horší počasí? Jezdíte na cargo kole celoročně? 

Snažíme se jezdit celý rok. V zimě to bylo párkrát na hraně, ale pokud není cyklostezka namrzlá nebo na ní neleží 20 cm sněhu, stále se to dá. V zimě byly asi 3-4 týdny, kdy jsme kolo nepoužívali. Cyklostezky v tu dobu asi sjízdné nějak byly, ale pro naše trasy to časově za daných podmínek nedávalo smysl a bylo rychlejší využít MHD. O to víc jsme se pak zase těšili na jízdu do školky na kole. Za špatného počasí, kdy většina lidí nechává kolo doma si pak aspoň člověk užije atmosféru prázdné cyklostezky.

Co pro vás cargo kolo znamená, jaké pocity jízda na něm vyvolává a doporučili byste jeho pořízení i ostatním?

Je to svoboda a každodenní radost z pohybu a pobytu venku. Doporučujeme, kudy jezdíme.

Nákladní kolo Urban Arrow Family v každém počasí

Zpět do obchodu
×

Splátková kalkulačka ESSOX